Bookings and information  +31(0)20-6653878

Carmen Gomes Inc.

Een optreden van Carmen Gomes Inc. is een verkenning in muziek. Omdat de leden van het kwartet als geen ander weten dat geen twee uitvoeringen van een nummer ooit hetzelfde kunnen zijn en omdat het misschien wel juist om die verkenningstocht gaat. Want of ze nu jazz, blues, soulful of met funk invloeden spelen, het viertal heeft lang geleden ontdekt dat die kleine variaties zorgen dat muziek nooit gaat vervelen en dat het iedere avond weer een uitdaging is om te spelen.

In 2006 heeft de groep zichzelf opnieuw uitgevonden met de komst van gitarist Folker Tettero. Zijn bluesy sound zorgt voor net het beetje gewicht dat Gomes nodig heeft om haar stem te kunnen laten leunen op zijn akkoorden en riffs. Dat geeft bassist Peter Bjørnild en drummer Bert Kamsteeg op hun beurt weer meer vrijheid, zodat ze Gomes muzikaal uitdagen om tot het uiterste te gaan. En dat merk je. Haar op het conservatorium geschoolde stem kan kreunen, grommen en uithalen. Ze maakt haar nummers persoonlijk en oprecht, maar tegelijkertijd uitdagend en meeslepend, vol passie en energie.

Carmen Gomes Inc. draait om vier muzikanten die een perfecte melange zoeken van individuele expressie en harmonieus samenspel. Muziek die wordt gemaakt door vier mensen die begrijpen dat er uiteindelijk maar één de baas is. En dat is het lied.

We proudly present: Our first album Award!

Carmen Gomes is de talentvolle zangeres en de drijvende kracht achter de band. Het lange, goudblonde haar en haar blauwe ogen heeft ze van haar moeder, haar achternaam en Mediterrane temperament van haar vader. Ze componeert de meeste nummers en schrijft de songteksten. Haar vermogen te intoneren en te interpreteren is indrukwekkend en oogst alom bewondering. Gomes heeft een onmiskenbaar gevoel voor de blues. De soul die zij in haar stem weet te leggen, herinnert aan Amerikaanse grootheden uit de jazz. Met speels gemak combineert ze haar melodische jazzy geluid met invloeden uit de blues en de funk. Dit alles wordt op zeer soulvolle wijze voor het voetlicht gebracht. Carmen Gomes won diverse prijzen waaronder het Nederlands Jazz Vocalisten Concours, maakte opnames met het Metropole Orkest en speelde op het North Sea Jazz Festival, Copenhagen Jazz festival en Yokohama Jazz festival in Japan.

Peter Bjørnild (speelde o.a. met  Ed Thigpen, Thad Jones en Bennie Wallace) is de motor van de band. Vanuit vaste patronen, met oog voor improvisatie, legt de klassiek geschoolde contrabassist het fundament. Drummer Bert Kamsteeg (Kenturah’s Kitchen,) creëert ruimte met zijn inventieve spel; zijn fijnzinnige ritmische figuren geven kleur en bounce aan het collectief. Het eigenzinnige gitaar spel van Folker Tettero  is doordrongen van blues en funky elementen met een doordacht eigentijds en origineel geluid.

…Gomes heeft een bevallige, bluesy stem, die balanceert tussen sensuele overgave en beheersing.

E. van den Berg – De Volkskrant)


…Ze weet het grotendeels door haarzelf geschreven repertoire een weldadige expressiviteitmee te geven.

HP/De Tijd


…Op haar eigen speelveld is Gomes ongenaakbaar.

H.Invernizzi, recensent

…En het belangrijkste is misschien nog wel dat ze de blues heeft. Niet letterlijk in de zin dat ze de blues zingt – wat ook af en toe wel gebeurt – maar in de zin dat haar stembuigingen doordrenkt zijn van alleswaar de blues voor staat en dat is geen geringe prestatie.

Trouw

…Amsterdamse die als jazzsinger wordt geafficheerd, maar veel meer is. Met haar schitterende, intiem sensuele stem kan ze alle kanten op. Een krant schreef: ‘Als ze blues zingt, klinkt ze alsof ze zo van het katoenveld is afgeplukt, bij een gospelachtig nummer ga je halleluja roepen.’ Hier geen gospel, maar halleluja is wel op zijn plaats. Ze swingt, ze bluest en er zijn soulinvloeden.

TROS Teletekst CD recensies, Ton van Bemmel

…Gomes schrijft mooie, intrigerende stukken, die ze zelf zeer overtuigend zingt. Gomes heeft door haar stem en composities weliswaar het voortouw maar het groepsgevoel spat van het eindresultaat af.

Ton Ouwehand – Jazz

…werkelijk weergaloze nieuwe cd

De Telegraaf


‘if you like her low slow mellow lounge jazz style,  this is low slow mellow blues & I get a feeling this is gonna get played quite a lot, Its her take on Harry Belafonte’s ‘Belafonte Sings the Blues’ & its superb, breathtaking’   – Naim forum’
 
‘Haar wat zwoele, enorm getalenteerde en gecontroleerde stemgeluid is vrij uniek en de zangeres weet emotie over te brengen zonder een platte imitatie ergens van te willen zijn’  Eric de Boer  
 
‘Gomes, who has taken the songs to their bones and then restructured them to suit her style. Thus “Fever” doesn’t sound like a cover of Peggy Lee; it sounds like a brand new take on a familiar song. You emerge from hearing it not thinking it’s better or lesser than Lee’s version, but that it’s a valid new interpretation that could have come first’  Rad Bennett

 “Een buitengewoon transparant spelende droomband met gitarist Folker Tettero, bassist Peter Bjornild en drummer Bert Kamsteeg.” JazzBulletin


CV Carmen Gomes

Mijn naam is Carmen Gomes. Ik groeide op in Amsterdam. Op de middelbare school zong ik in een popgroep: “The Original Talkatives”. Toen ik studeerde, traden we veel op in binnen- en buitenland en namen enkele platen op.

Vanaf 1988 trad ik regelmatig op met mijn eigen combo, de voorloper van mijn huidige groep “Carmen Gomes Inc.” Sinds deze tijd ben ik ook actief als studiozangeres. Ik zing achtergrondkoor op cd’s voor andere artiesten, voor T.V. programma’s, reclame, tekenfilms en jingles.

In 1989 begon ik mijn studie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In 1994 sloot ik mijn studie als Docerend Musicus Zang af met een 9. In 1995 behaalde ik mijn U.M. diploma eveneens met een 9.

In 1988 heb ik een tournee gedaan met “Het Goede Doel”, in 1990 met Rene Froger en in 1991 zong ik een duet met Rob de Nijs op zijn CD “Hartslag”. Verder zong ik achtergrondkoor voor artiesten als Anita Meyer, Marco Borsato, Angela Groothuizen e.v.a. In de afgelopen jaren heb ik o.a. opgetreden met Louis van Dijk, Arnold Dooyeweerd, Rob Agerbeek en Erik Vloeimans. Intussen timmer ik hard aan de weg met mijn eigen groep Carmen Gomes Inc..We hebben inmiddels 10 cd ’s gemaakt. We wonnen in 1993 het Concours van het Breda Jazz festival. Ik kreeg daar ook de “Singer of the Year Award” uitgereikt. Een jaar later, in 1994, won ik het Nederlands Jazz Vocalisten Concours.

Verder  heb ik een radio-opname gemaakt met het Metropole Orkest, waarbij we stukken hebben opgenomen van mijn eerste CD. We hebben inmiddels diverse tournee’s in Denemarken gemaakt en o.a. optredens op het Kopenhagen Jazz Festival en het Langeland Festival. We traden op het North Sea Jazz Festival, Copenhagen Jazz festival en Yokohama Jazz festival in Japan. We doen optredens op diverse podia en jazzfestivals  in Nederland.