Bookings and information  +31(0)20-6653878Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Up Jumped the devil’  The music of Robert Johnson in Miles Amersfoort

14 november, 2021 - 16:00 - 18:00

Up Jumped The Devil- discovering the music of Robert Johnson

Clarksdale, Mississippi, ‘the crossroad’ van highway 49 en 61.

Als je lang genoeg wacht kun je je ziel verkopen aan de duivel in ruil voor talent en roem.

Deze legende is voor altijd verbonden aan de mythische Amerikaanse bluesgitarist Robert Johnson.

Hij schreef 25 liedjes en werd 27 jaar voordat een jaloerse echtgenoot een einde aan zijn leven maakte door zijn whiskey te vergiftigen. Robert’s spel heeft de Blues voor altijd veranderd en muzikanten als The Rolling Stones en Eric Clapton beïnvloed.

Robert erkende noch ontkende de bijgelovige aantijgingen van de plantage bewoners en stedelingen in de jaren ’30. Sterker nog: zijn autobiografische teksten refereren aan hoodoo praktijken en de crossroad mythe in stukken als ‘Crossroad Blues’,‘Me and the devil Blues’,’Up jumped the devil’,‘I Believe I’ll dust my broom’.

De Blues werd gezien als de muziek van de duivel; geen fatsoenlijk mens hield zich daarmee bezig. Maar Robert’s persoonlijkheid en zijn muziek kende meerdere kanten:  zijn fijnzinnigheid vond een uitweg  in pareltjes als: ‘Love in vain’ en ‘Come on in my kitchen’ waarmee hij zijn publiek op straathoeken en treinstations tot tranen bracht.  En ‘s nachts, in de rauwe illegale kroegen, liet hij je dansen op ‘Last fair deal gone down’ en ’They’re Red hot’.

Deze Kaleidoscope van stemmingen en schakeringen in zijn blues hebben wij opnieuw kleur gegeven in ons nieuwe programma ‘Up Jumped the Devil – discovering the music of Robert Johnson’.

 

“Een buitengewoon transparant spelende droomband met gitarist Folker Tettero, bassist Peter Bjornild en drummer Bert Kamsteeg.” JazzBulletin

Carmen Gomes won het Nederlands Jazz Vocalisten Concours en de “Singer of the Year Award” bij het Concours van het Breda Jazz Festival. Ze maakte opnames met het Metropole Orkest, speelde op het North Sea Jazz Festival, het Yokohama jazz festival in Japan, Copenhagen Jazzfestival en trad o.a. op met Louis van Dijk en Eric Vloeimans, Rob de Nijs, Angela Groothuizen en het Goede Doel. Carmen Gomes Inc. heeft diverse theater tournees gemaakt en 14 albums uitgebracht.

 

‘En het belangrijkste is misschien nog wel dat ze de blues heeft. Niet letterlijk in de zin dat ze de blues zingt – wat ook af en toe wel gebeurt – maar in de zin dat haar stembuigingen doordrenkt zijn van alles waar de blues voor staat en dat is geen geringe prestatie.’ – Trouw

 

‘Gomes intoneert intens ‘zwart’ en legt een bezieling in haar noten en tekstbehandeling, die je diep raakt. Hoe dichter Carmen Gomes bij haar grote voorbeeld Billie Holiday blijft, hoe beter. De weemoedige bluesklankrijkdom die de Amsterdamse zangeres in het middenregister produceert, doet de rillingen over je rug lopen. Het is een unieke combinatie van sensueel en cool zingen die typerend is voor Gomes’ interpretaties. Alles staat dan ten dienste van de klein gehouden zuivere emotie op de vierkante centimeter. Op haar eigen speelveld is Gomes ongenaakbaar.’ (H.Invernizzi- resencent)

 

‘Gomes heeft een bevallige, bluesy stem, die balanceert tussen sensuele overgave en beheersing’- De Volkskrant

 

Gegevens

Datum:
14 november, 2021
Tijd:
16:00 - 18:00
Site:
https://milesamersfoort.nl/

Locatie

Miles Amserfoort
hof 25-26
Amersfoort, 3811 CK
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie